Mitt første møte med filmverden var Rango. (Uten Johnny Depp). En kort super 8 film som fulgte med som demofilm da mine foreldre investerte i kamera og fremviser på 1960 tallet. Det var en ny verden som åpnet seg, og filmen satte seg fast på bunnen i minnekrukken min. Det jeg husker var den lille orangutang-ungen som ble drept av en tiger...deretter kom bøffelen med de store horna...det var en rå opplevelse for et barn som vokser opp uten internett og som konfronteres med dramatiske visuelle hendelser som dette.
 
På tross av at filmen i første omgang utløste forferdelse i mitt barnesinn, ble det i neste omgang mye latter under tilbakespolingen: For å avdramatisere viste pappa filmen baklengs og alle var i igjen i live!  Det at det tragiske ble overlappet av det morsomme var en deilig og trygg følelse. Dermed kunne filmen Rango, etter samme prinsipp som med Disney-filmer, sette seg fast som et godt minne på tross av den latente tragedien.
Jeg har malt Rango-bildet med illustrasjonen på esken som utgangspunkt. Jeg valgte å se filmen etter at bildet var ferdig slik at det kun var erindringer og inntrykk som var motoren i prosessen. Det er gjerne derfor dette bilde har mange sidespor: som liten trodde jeg at hendelsen fant sted i Afrika et sted… og aper var aper...
 
Uten å ha sett filmen senere har den dukket opp i erindringen med jevne mellomrom og litt etter litt har jeg analysert og rettet på feilene: det naive barnet i meg er byttet ut med det rasjonnelle. Tigeren hører ikke hjemme på det Afrikanske kontinentet, og Rango er selvsagt stavelser fra Orangutang...Det viser seg at filmen varer kun 3 minutter og 37 sekunder. For meg varte den mye lenger. Iberegnet baklengsversjonen varte den høyst 6 min, avhengig av hvor stor tålmodighet de andre hadde. Jeg var ganske sikker på at det regnet en god del, men det viser seg å være feil. Kanskje er det den frodige vegetasjonen som har utløst regnet i min fantasi.
Det viser seg at Rangoversjonen vår kun var en teaser til en allerede kort kortfilm: I realiteten varer den 15 minutter og ble filmet i Sumatra i 1931av Merian Caldwell Cooper og Ernest Beaumont Schoedsack som to år senere sto  bak den berømte King Kong-filmen.
I malerprosessen kom mange flashbacks og assosiasjoner frem. Illustrasjonen på esken med de langhalede apene vekket assosiasjoner til apen i Pippi Langstrømpe-serien som kom ut i 1969...I 1970 årene kjørte en del kjekke karer rundt med Esso tiger halen i frontruta og vekket atter assosiasjoner til Rango-filmen. Tigeren ble fremstilt som den slemme, men i filmen, som i realiteten, er det mennesket som avgjør skjebnen i en form for moralsk slutt : det er mennesket som sender bøffelen på hevnaksjon.
 
Jeg avsluttet bildet med en positiv følelse av likevekt : Stammen til det merkede (og truede) treet vokser ut igjen; Rango er levende og balanserer på bøffelhornet som fungerer som en støttende gren, mens han henger og svinger seg i tigerhalen - Tarzan var til og med innom -
Med spraymaling har jeg til slutt skissert en stilisert menneskeskikkelse i bevegelse fremover ;mens filmen spoles tilbake - jeg likte godt å se Streken som pauseinnslag  på NRK i 70 årene ( Osvaldo Cavandolis La Linea) - Ikke bare er det et hint til menneskets ofte paradoksale definisjon av fremskritt som like godt kan oppfattes som regresjon, men også til de "forstyrrende" elementene som hår og støv, samt håndskrevne abstrakte tegn og referanser som feide forbi på Super 8 filmene; i dag kan de gjerne oppleves som sjarmerende og autentiske. På samme måte kan det som tidligere ble ansett for å være forsøplende tag, oppleves som kreativ graffiti idag. Gatekunstnere som tidligere ble forbundet med ulovlige protester og ikke-kommerielle aksjoner, er i dag anerkjente kunstnere som snurrer rundt på den kommersielle karusellen. Paradoksalt nok kan vi i dag finne enkelte gatekunstneres arbeider til skyhøye priser på museer..
Jeg satte punktum med en symbolsk og universell "hashtag" for å understeke at det som opptar meg gjelder alle : Jordas utvikling, balansegang og harmoni.
see video on YouTube
 
- Inspirasjonskilden er illustrasjonen på esken til Super 8 filmen Rango av Merian Caldwell Cooper og Ernest Beaumont Schoedsack i 1931, distribuert av Castle Films, New York
# SuperRango
akryl på lerret, 110 x 110 cm, 2016
Biographie
Contact
Dessins
Expositions
Peintures
Articles et textes
Accueil
Oddbjørg REINTON
visual artist
Actualités
Copyright © Tous droits réservés © 2019 Oddbjørg Reinton